RAKSTS: Par “E” vielām, jeb t.s.”pārtikas piedevām”

_origin_Bistamie-garsas-1Cilvēki katru dienu masveidā tiek indēti, kas grauj to veselību, atņem enerģiju un padara tos slimus ar visdažādākajām kaitēm. Bieži vien ārsti nemaz pat neprot noteikt slimību cēloņus, daudzos gadījumos ārstēšana ir jāsāk ar indējošas pārtikas lietošanas pārtraukšanu. Veselībai nekaitīgas pārtikas ieguve ir viena no lielākajām mūsdienu cilvēku problēmām.

Lai pārtikas produkti ilgi uzglabātos, labi izskatītos, lai piešķirtu vai pastiprinātu to garšu utt. tiek izmantotas vairāk kā 300 dažādu piedevu ne visas no kurām ir nekaitīgas. Šīs vielas parasti tiek apzīmētas ar burtu E un aiz tās stāvošu trīs vai četru ciparu skaitli (lai gan reizēm tiek norādīts tikai piedevas nosaukums) un uz produktu iepakojuma tiek parasti rakstītas iespējami mazākiem burtiem. Tāpēc, lai saglabātu veselību, pie rokas vienmēr ir jābūt uzziņas informācijai par katras no šo vielu iespējamo ietekmi uz cilvēku. Tiem, kuri patiešām vēlas saglabāt savu veselību un domā par saviem pēcnācējiem, turpmāk izklāstītā informācija ir neaizvietojama.

„E” vielas, ko satur nopērkamie pārtikas produkti, ir pilnīgi nevajadzīgi un visbiežāk arī mūsu organismam kaitīgi svešķermeņi.  Gandrīz viss, ko satur pārtikas produkts, ir atzīmēts uz tā iepakojuma (bet tā tas var arī nebūt, Latvijā noteikti). Normatīvie akti nosaka, ka ir pārtikas produktā esošajām vielām ir jābūt norādītām to koncentrācijas (procentos no visas masas)  secībā. Esiet uzmanīgi, tas par ko būs runa parasti atrodas šī saraksta beigās. Šis saraksts ir pati svarīgākā informācija pēc kā jāvadās, iegādājoties pārtikas produktus.

Kam tas viss ir izdevīgi?

Protams, plaša piedevu izmantošana ir izdevīga ražotājiem, konkrēti:
– lētāka un atvieglotāka pārtikas produktu ražošana, pārvadāšana un uzglabāšana;
– preces pērkamības palielināšana (piemēram, pievienojot dažādas krāsvielas);
– pārdošanas apjomu palielināšana, radot „jaunus” produktus (piemēram, enerģijas dzērieni, arvien jauni maizes veidi utt.);
– iespēja slēpt vai mazināt atsevišķu produktu negatīvās īpašības (piemēram, speciāli līdzekļi maizes izstrādājumu produktos);
– iespēja nodrošināt ļoti smalku desu izstrādājumu šķēlīšu nogriešanu (izmantojot fosfātus);
-utt.

Interesanti, ka sākotnējā pārtikas piedevu attīstības periodā [Vācijā] tās saucās par svešķermeņiem, jeb piesārņotājiem (vāciski Fremdstoffe), jo mākslīgās krāsvielas, aromatizatori vai konservanti nav pārtikas vielas, bet tikai veicina preces ārējā izskata uzlabošanos, apetītes rosināšanu vai arī nebojāšanās laika paildzināšanu. Bet kaut kā nemanāmi šīs vielas sāka saukt daudzkārt pozitīvāk – par „pārtikas piedevām”. Un nav pārāk grūti iedomāties, kam tas ir izdevīgi.

Tiesa gan jāatzīmē, ka patērētājam arī ir dažas priekšrocības. Piemēram, tā saucamo „ātrās ēdināšanas” vietu apmeklēšana vai arī pusfabrikātu izmantošana ļauj ievērojami ietaupīt laiku. Bet, ja zinām kāda ir šī ietaupījuma patiesā cena, tad te nevar runāt par kādu izdevīgumu.

Kur mēs ejam?

Neliels ieskats vēsturē. Pārtikas piedevām ir ne viens vien tūkstotis gadu priekšvēstures. Cilvēki vienmēr ir meklējuši ceļu kā paildzināt produktu uzglabāšanās ilgumu, uzlabot tā garšu un izskatu un, lai to panāktu, izmantoja sāli, cukuru, medu, etiķi, eļļas, garšvielas utt. 20.gadsimtā šādu vielu skaits jau pārsniedza simtu. 1953.gadā pēc Vācijas iniciatīvas Rietumvalstis vienojās par vienotu šādu vielu ciparisku klasifikāciju ar burtu E priekšā (no vārda Eiropa) un šī sistēma tagad ir spēka Eiropas Savienībā. Daļēji tā tiek lietota visā pasaulē. PSRS šo marķēšanas sistēmu pieņēma 1978.gadā.

Līdz 1993.gadam Eiropā bija atļauts izmantot 297 dažādas piedevas, bet interesanti, ka tai pašā Vācijā tikai 265. Tolaik visi Vācijā pārdodamie produkti, tai skaitā Holandes saldumi un Fraņču garšvielas, drīkstēja saturēt tikai Vācijas Federatīvajā Republikā (VFR) atļautās piedevas.

Un kāds ir stāvoklis pēc visai Eiropas Savienībai vienotas likumdošanas izstrādes? „Lielu pūliņu” rezultātā atļauto piedevu skaits palielinājās līdz 311, bet šodien (visdrīzāk 2011.g.) to skaits jau ir sasniedzis 320. Ar veselo saprātu un vienkāršu aritmētiku to nav iespējams izskaidrot. Pie tam ražotāji tagad drīkst izmantot dažādas piedevas daudz lielākā koncentrācijā kā agrāk. Lielākas iespējas ražotājiem nozīmē mazākas izredzes patērētājiem veselības saglabāšanas ziņā.

Pārtikas piedevu nozīme.

Visas izmantojamās piedevas, atkarībā no to nozīmes, iedala sekojošās grupās:
Krāsvielas (E100… E199) – tie pilda sava veida „dekoratīvās kosmētikas„ funkciju pārtikas produktiem, lai tie izskatītos pievilcīgi un garšīgi. Bieži pircējam, dēļ šo vielu izmantošanas šķiet, ka produkts satur ko tādu, kas patiesībā tajā nav: augļi saldumos vai arī olu dzeltenums cepumos.
Konservanti (E200… E299) – palielina produkta saglabāšanās laiku.
Antioksidanti (E300… E399) – traucē produkta saskābšanu un veicina tā derīguma termiņa palielināšanos.
Stabilizatori, emulgātori (E400… E499) – pielieto šķidrumu sasaistei produktos. Pie tam palielina apjomu (īpaši cepjamos produktos), ietekmē kušanas ilgumu (saldējumos). Bez šīm piedevām nebūtu iespējams sagriezt desu ļoti smalkos gabaliņos. Dod labumu tādā ziņā, ka iedarbojas uz gremošanas sistēmu kā organismam nepieciešamas balasta vielas.
Skābuma regulatori (E500… E599) – dod produktam skābu piegaršu un uztur taj’;a noteiktu skābuma līmeni. Papildus pilda konservantu un garšas piedevu lomu.
Garšas un aromāta pastiprinātāji (E600… E699) – pastiprina garšas izjūtas. Tās parasti provocē pārēšanos un rezultātā noved pie liekā svara problēmas. Papildus šīs vielas var izsaukt garšas orgānu atrofēšanos (cilvēks vairs nejūt dabisku garšu).
Antibiotikas (E700-E799).
Saldinātāji un citas piedevas (E900… E999) – padara produktus, jo īpaši dzērienus, saldus. Ir liela varbūtība pārdozēt ar šīs vielas saturošu produktu lietošanu, īpaši, ja uzturs nav sabalansēts.
Aromatizatori un citas papildus ķīmiskās vielas (E1000… E1999) Diemžēl ir vēl arī daudz piedevu bez attiecīgiem apzīmējumiem. Pie tādām var pieskaitīt gandrīz 2700 aromatizatorus. Diemžēl daudzi ražotāji izmanto to savā labā tādējādi, ka atsevišķas aromatizatoru sastāvdaļas paliek nenorādītas. Piemēram, pievieno aromatizatoram aizliegtu konservantu (propilenglikolu) un tādā veidā izvairās no nepieciešamības to uzrādīt produkta sastāvā. Citi ražotāji izmanto alkoholu saturošus aromatizatorus  bērnu pārtikas produktos, ne tikai izvairoties no pienākuma norādīt to produkta sastāvā, bet pieradinot bērnus pie alkohola garšas. Katrs aromatizators sastāv no 50-100 dažādām sastāvdaļām tāpēc ne tikai ir viegli „noslēpt „ aizliegto komponenti, bet arī nav grūti to izgatavot. Dēļ aromatizatoriem bulciņās, saldējumā un saldumos daudzi patērētāji, jo īpaši bērni, lielā mērā zaudē savu garšas orgānu dabīgās spējas. Kā papildus ievērojamas garšas sajūtu pastiprināšanas problēma ar aromatizatoru palīdzību ir pārēšanās un liekā svara parādīšanās.

Cik (ne)veselīgas ir pārtikas piedevas?

Pirms atļaut pielietot pārtikas piedevu ir jāveic plaši pētījumi, tomēr pat tas negarantē, ka konkrētā piedeva neatstāj negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību. Vairumam piedevu eksperimentu uz dzīvniekiem rezultātā ir noskaidrots cik daudz attiecīgās vielas cilvēks var ikdienā uzņemt, lietojot to visas dzīves laikā. Tas ir pazīstams kā „ADI rādītājs” (Accetable Daily Intake – Pieļaujamā dienas deva) un tiek izteikts miligramos uz ķermeņa kilogramu.

Šie rādītāji par katru piedevu tiek noteikti divos etapos:
1.Dzīvnieku barošanas eksperimentos: tiek noteikta deva , kura, lietojot to ikdienā visas dzīves laikā, neatstāj nekādu negatīvu iespaidu uz dzīvnieku
2. Riska faktoru vērā ņemšana: Eksperimentu rezultāti ar dzīvniekiem netiek 1:1 pārnesti uz cilvēkiem.  Šādu eksperimentu rezultātā iegūtais ADI tiek samazināts 100kārtīgi un cilvēkiem tas tiek noteikts 1% apmērā no tā rādītāja, kurš tika konstatēts dzīvniekiem

Teorētiski šī metode var šķist droša. Tomēr pilnībā risku cilvēka veselībai tādā veidā izslēgt nevar, jo:
– Notestēt visus iespējamos mijiedarbību variantus ar citām vielām un faktoriem (piemēram, piesārņotu apkārtējo vidi, smēķēšanu, alkoholu, medikamentiem utt.) nav iespējams.
– Katra cilvēka individuālās īpašības var būt dažādas attiecīgi tā rezultātā piedevas var izraisīt alerģiskas reakcijas vai citas slimības. Šādas sekas bieži vien iestājas pēc palielinātas devas uzņemšanas vai ekstremālu fizisku vai psiholoģisku slodžu gadījumos.
– Pārmēru aizraujoties ar kādu no produktiem var sasniegt vai pat pārsniegt konkrētas piedevas pieļaujamo ADI rādītāju (piemēram, praksē daudzi pārlieku lieto saldinātos dzērienus, tādus kā Coca(Pepsi)-Cola, limonādes utt.)
– Novērtējot piedevas dažādi speciālisti reizēm nonāk pie dažādiem rezultātiem. Tā, piemēram, tāds konservants kā propinoskābe (E280) līdz 1988.gadam Vācijā bija aizliegts. Bet kopš 1996.gada to ir atļauts izmantot maizē, tortēs un keksos. Pie tam daudzi speciālisti nevar tikt uzskatīti par neatkarīgiem, jo viņu pētījumus apmaksā pārtikas industrija. Ir piedevas, kas ir aizliegtas ASV, bet ir atļautas ES vai arī ir atļautas Krievijā, bet ir aizliegtas ES utt.

Tātad, secinājums ir viens – neviens nevar dot 100% garantijas par pārtikas piedevu nekaitīgumu, attiecīgi veselību saglabāt griboša cilvēka devīzei ir jābūt: Jo mazāk piedevu, jo labāk!

Kaitīgāko pārtikas piedevu un to kodu uzskaitījums.

Viskaitīgākās e-vielas ir sekojošas. Lietot un vēl jo vairāk pirkt produktus, kas satur šīs vielas, nedrīkst.

E102(Tartrazīns).Dzeltenā krāsviela, tiek iegūta no akmeņogļu darvas atkritumiem, tā ir pati lētākā sintētiskā krāsviela. Tiek izmantota, lai piešķirtu produktam dzeltenīgu krāsu. Pielietojums: konditorejas izstrādājumi ,atspirdzinošie dzērieni, augļu sulas, marinēti dārzeņi, marcipāns, sausās zupas, siera cepumi, saldā kukurūza, saldējums, jogurti, sinepes, konfektes. Tiek pielietots arī: kosmētika, vilnas un zīda krāsa.
Iespējamā iedarbība: astma (hroniska slimība, kurai raksturīgas dažādas smaguma pakāpes atkārtotas elpas trūkuma un sēkšanas epizodes), dermatīts (ādas iekaisums), nātrene (slimība, kam raksturīgi nātres dzēlumiem līdzīgi ādas (retāk gļotādas) izsitumi un nieze) , depresija, bezmiegs, redzes pasliktināšanās
E104(Hinolīna dzeltenais). Pielietojums: dzērieni, tehnoloģiski apstrādāti produkti. Tiek pielietots arī: kosmētiskās krāsas, lūpu krāsa, ziepes, zobu pasta, matu kopšanas līdzekļi, odekolons. Vairākās valstīs (ASV, Japāna) aizliegts kā kancerogēns (vēzi izraisošs).
Iespējamā iedarbība: hiperaktivitāte (uzvedības traucējums, ja bērnu raksturo pārmērīga aktivitāte, impulsivitāte, uzbudināmība, kā arī uzmanības nenoturība un vāja kustību koordinācija), astma, nātrene, anafilakse (slimīgi pastiprināta organisma jutība pret svešas vielas atkārtotu ievadi organismā), jāizvairās pret aspirīnu jūtīgiem cilvēkiem
E110(Saulrieta dzeltenais FCF. Oranži-dzeltenais). Pielietojums:  augļu sulas, sausās zupas, konservētas zivis, konditorejas izstrādājumi, dzērienu pulveris, marcipāns, graudu produkti, želejas (apelsīnu un aprikozu), citronu biezpiens, siera mērces, cepumi, garšvielas, saldējums, marmelādes. E110 bieži tiek izmantota kopā ar E123, lai iegūtu brūnu krāsu (šokolādes un karameļu krāsu). Tiek pielietots arī: kosmētika, matu skalošanas līdzekļi.
Iespējamā iedarbība: Vemšana, siena drudzis, astma, nātrene, alerģijas (īpaši pret aspirīnu jūtīgiem cilvēkiem), hiperaktivitāte. Kancerogēns. Eksperimentos ar dzīvniekiem paaugstinātas devas izraisīja plaušu slimības.
E120(Karmīnskābe, košenils). Pielietojums: Pīrāgu pildījums, gaļas izstrādājumi, jogurts, cepti produkti, daži alkoholiskie dzērieni, sarkano ābolu biezenis. Tiek pielietots arī: kosmētika, šampūns, skropstu tuša, sarkanas krāsas acu dekoratīvā kosmētika.
Iespējamā iedarbība: anafilakse, astma, nātrene.
E123(Amarants). Sintētiskas izcelsmes ķīmiska viela , ko iegūst no akmeņogļu darvas un kas dod zilgani sarkanu, sarkanīgi brūnu un sarkanīgi violetu krāsu.
Pielietojums:  atspirdzinošie dzērieni, upeņu produkti, sausais kūku maisījums, želejas kristāli, graudu produkti.  Tiek pielietots arī: vaigu sārtumam un citos kosmētikas izstrādājumos, lūpu krāsās. ASV pētījumi uz žurkām parādīja, ka šīs vielas lietošana palielina vēža rašanās varbūtību pēc kā ASV šī piedeva tika aizliegta. Aizliegts vēl Krievijā, Norvēģijā, Austrijā, Somijā.
Iespējamā iedarbība: astma, nātrene, hiperaktivitāte. Kancerogēns. Var ietekmēt aknas, nieres. Lietojot grūtniecības laikā var izsaukt augļa iedzimtas anomālijas.
E124(Košenila sarkanais, kumačs 4R). Pielietojums: tomātu zupa, biskvītkūkas sausais maisījums, deserta garnējums, želejas kristāli.
Iespējamā iedarbība: kancerogēns,  hiperaktivitāte, astma, siena drudzis (alerģiska slimība, kas saistīta ar iesnām, lēkmjveida šķavām, asarošanu, konjunktivītu, bronhiālās astmas lēkmēm).
E127(Eritrozīns). Zilirozā vai sarkana krāsviela, kas tiek ražota no naftas pārstrādes atkritumiem. Pielietojums:  cukuroti ķirši, konservēti sarkanie ķirši, cepumi, desu apvalki, konservēti augļu kokteiļi, pusfabrikāti, keksi, biskvīti, sausās brokastis, želejas, dzērieni.  Tiek pielietots arī: vaigu sārtumam, zobu pasta, medikamenti. Eksperimentos ar dzīvniekiem tika konstatētas vēžveidīgas vairogdziedzera izmaiņas. Aizliegts Krievijā.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Hiperaktivitāte, astma, nātrene, var iespaidot aknas, vairogdziedzeri, kuņģi, vairošanās funkcijas, sirds darbību.
E128(Sarkanais 2G). Pielietojums: desas, hamburgeru gaļa, vārīti gaļas produkti.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Kuņģis, astma, hiperaktivitāte, nātrene, angioedēma (milzu nātrene, atšķirībā no parastās nātrenes, lokalizējas dziļākos ādas slāņos, tāpēc izpaužas kā izteikts audu pietūkums).
E129(Alūra sarkanais AC). Sarkana un oranža krāsviela. Pielietojums: želejas kristāli, sausais kūku maisījums, šokolādes cepumi, graudu produkti. Tiek pielietots arī: lūpu krāsa, kosmētika, ārstniecības līdzekļi.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Alerģijas, astma, hiperaktivitāte, nātrene.
E132(Indigotīns). Pielietojums: cepumi, saldējums, konditorejas izstrādājumi, pudelēs pildīti atspirdzinošie dzērieni, saldumi, maizes izstrādājumi. Tiek pielietots arī: tabletes un kapsulas, matu skalošanas līdzekļi.
Iespējamā iedarbība: hiperaktivitāte, astma
E133(Briljantzilais FCF). Pielietojums: konservēti zaļie zirnīši, deserti, piena produkti, graudaugu produkti, želantīns, atspirdzinošie dzērieni. Tiek pielietots arī: dezodorants, matu krāsa, zobu pasta, kosmētika.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Hiperaktivitāte, astma, jāizvairās pret aspirīnu jūtīgiem cilvēkiem.
E142(Zaļais S). Izgatavo no akmeņogļu darvas. Pielietojums:  siera kūkas sausais maisījums, konservēti zirņi, piparmētru mērce, saldējums, konfektes, konservēti zirņi.  Eksperimentos ar dzīvniekiem tika novērots spontānais aborts.
Iespējamā iedarbība: astma, izsitumi uz ādas, bezmiegs, hiperaktivitāte, Alcheimera slimība (centrālās nervu sistēmas (CNS) deģeneratīva slimība, kuras raksturīgās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā ), spontānais aborts.
E150a(Karamele). Pielietojums: kolas dzērieni, džemi, saldumi, šokolāde, tumšā maize, dzērieni.
Iespējamā iedarbība: gremošanas orgānu problēmas, ietekmē vairošanās funkcijas
E150c(Amonija karamele). Pielietojums: cepumi, džemi, sojas mērce, šokolāde, tumšā maize, austeru mērce, marinēti dārzeņi.
Iespējamā iedarbība: hiperaktivitāte, var ietekmēt aknas,kuņģi. Testos uz dzīvniekiem izraisīja asins saindēšanos žurkām.
E151(Briljanta melnais BN, melnais PN). Pielietojums: dzeramais jogurts, upeņu kūkas sausais maisījums, brūnā mērce.
Iespējamā iedarbība: kancerogēns. Astma, ietekmē nieres, kuņģi, hiperaktivitāte
E154(Brūnais FK). Pielietojums: kūpinātas un sālītas zivis, žāvētas siļķes, kartupeļu čipsi, vārīts šķiņķis.
Iespējamā iedarbība: astma, alerģijas, var ietekmēt nieres, aknas, sirdi. Vajadzētu izvairīties cilvēkiem jūtīgiem pret aspirīnu.
E155(Brūnais HT). Pielietojums: šokolādes cepumi, šokolādes kūkas sausais maisījums. Aizliegts Krievijā.
Iespējamā iedarbība: astma, alerģijas, nātrene, var ietekmēt nieres. Jāizvairās cilvēkiem jūtīgiem pret aspirīnu.
E160b(Annato, biksīns, norbiksīns). Pielietojums:  cepti produkti, brokastu pārslas, piena produkti, margarīns, samazināta tauku satura pastas. Tiek pielietots arī: ziepes, auduma krāsviela.
Iespējamā iedarbība: dunoņu galvā. Pazemināts asinsspiediens. Prurīts (nieze). Bērniem var izraisīt aizkaitināmību.
E210(Benzoskābe). Pielietojums:  saldējums, margarīns, vārīti atspirdzinošie dzērieni, sidrs, uzkodu mērce, augļu sula, košļājamā gumija. Tiek pielietots arī: ādas tīrīšanas līdzeklis, kosmētika, matu skalošanas līdzeklis, medikamenti, smaržas.
Iespējamā iedarbība: ādas kairinājums, uzvedības problēmas, alerģijas. Astma, nātrene, var ietekmēt plaušas.
E211(Nātrija benzoāts). Var atrast kečupā, kaviārā, siera kūkā, pīrāgos, margarīnā, marinētos gurķīšos, ananāsu sulā, garnelēs, sojas mērcē, saldumos un galda olīvēs. Arī piena un gaļas produktos, konfektēs un dzērienos. Tiek pielietots arī: mutes dobuma ārstniecības līdzekļos, zobu pasta. Savienojumā ar askorbīnskābi (E 300, vitamīns C) var veidot kancerogēnu bezolu. Profesors Pēteris Paipers (Peter Piper) no Šefīldas universitātes uzstāj, Nātrija benzoāts var bojāt ļoti svarīgas šūnu  mitohondrija DNA daļas. Mitohondrijs sintezē adenozīntrifosforskābi {ATF) (oksidatīvās fosforilēšanās procesā). ATF apgādā ar enerģiju citus šūnas organoīdus un šūnu kopumā, tādēļ mitohondrijus bieži dēvē par šūnas spēkstacijām. Ir daudzas slimības, kuras saista ar bojātu DNA, tai skaitā Pārkinsona slimība un novecošanas process.
Iespējamā iedarbība: Mutes un ādas kairinājums, hiperaktivitāte, anafilakse, kontakta dermatīts, astma, nātrene.
E212(Kālija benzoāts). Var atrasties cukurotos ķiršos, džemos un pastās, čili pastā.Lieto arī kosmētikā.
Iespējamā iedarbība: Kuņģa kairinājums, alerģijas, astma, nātrene, ekzēma (alerģisks neinfekciozs ādas iekaisums).
E213(Kalcija benzoāts). Var būt košļājamā gumijā, augļu sulās, margarīnā un saldējumā, kā arī vārītos atspirdzinošos dzērienos.
Iespējamā iedarbība: Anafilakse, hiperaktivitāte, ekzēma, uzvedības problēmas, astma, nātrene.
E214(Etil-p-hidroksibenzoāts). Var būt saldējumā, sidrā, margarīnā, košļājamā gumijā, augļu sulās un vārītos atspirdzinošos dzērienos. Lieto arī kosmētikā.
Iespējamā iedarbība: alerģijas, ādas apsārtums, nieze, uztūkums, anafilakse, astma, nātrene.
E215(Nātrija etil-p-hidroksibenzoāts).
Iespējamā iedarbība: mutes nejūtīgums, alerģisks kontakta dermatīts, kuņģa kairinājums, astma.
E216(Propil-p-hidroksibenzoāts). Pielietojums: saldumi, cepti izstrādājumi, želejas konservi, dzērieni. Tiek pielietots arī: kosmētika, tonālais krēms, šampūns.
Iespējamā iedarbība: ādas kairinājums, uzpampums, alerģijas, astma, anafilakse.
E217(Nātrija propil-p-hidroksibenzoāts). Iespējamā iedarbība: Kuņģa kairinājums, alerģisks kontakta dermatīts, nātrene, astma, mutes nejūtīgums.
E218(Metil-p-hidroksibenzoāts), E219 (Nātrija metil-p-hidroksibenzoāts). Var būt konservos, želejās, ceptos izstrādājumos, augļu sulās un slātu mērcēs. Tiek pielietots arī: ādas  un matu kopšanas līdzekļi, kosmētika.
Iespējamā iedarbība: Alerģijas, ādas apsārtums, nieze, uztūkums, anafilakse, astma, nātrene.
E220(Sēra dioksīds). Var atrasties alū, sidrā, vīnos, žāvētos augļos, etiķī, želatīnā un augļu sulā.
Iespējamais pielietojums: Iespējamā iedarbība: astma un bronhu spazmas, bronhu sažņaugšanās, pazemināts asinsspiediens, anafilakse, bronhīts (bronhu gļotādas iekaisums, kam raksturīgs gļotādas pietūkums un pastiprināta gļotu izdalīšanās), pārtikā noārda A un B vitamīnu
E221(Nātrija sulfīts). Var būt saldētos ābolos, maraschino ķiršos, žāvētos un grieztos augļos, augļu pīrāga sausajos maisījumos.
Iespējamā iedarbība: Astma, kuņģa kairinājums, izsitumi uz ādas, nelabums, caureja, pārtikā iznīcina B vitamīnu.
E222(Nātrija hidrogēnsulfīts). Var atrasties augļu sulās, tomātu pastā, žāvētos augļos, džemos un želejās. Tiek pielietots arī: mutes skalošanas līdzeklis, kārpu noņēmējs un matu krāsa.
Iespējamā iedarbība: astma, nātrene, ādas kairinājums, mutagēns (izraisa mutāciju)
E223(Nātrija metabisulfīts). Var atrasties žāvētos augļos, tomātu pastā, maizes un miltu izstrādājumos, maraschino ķiršos un želejās. Tiek pielietots arī: vannas putas un matu kopšanas līdzekļi, padušu dezodorants.
Iespējamā iedarbība: astma (dzīvībai bīstamas lēkmes), siena drudzis, nātrene, atopisks dermatīts (hroniski recidivējoša ādas iekaisuma saslimšana).
E224(Kālija metabisulfīts). Var būt sierā un to saturošos produktos, kā arī mājas vīna gatavošanas komplektos.
Iespējamā iedarbība: anafilakse, astma, nātrene, uzvedības problēmas, kuņģa kairinājums.
E226(Kalcija sulfīts), E227(Kalcija hidrogensulfīts). Konservēti dārzeņi un augļi.
Iespējamā iedarbība: astma, ādas un kuņģa kairinājums, var ietekmēt nieru, zarnu trakta, plaušu un aknu darbību.
E228(Kālija hidrogēnsulfīts). Var atrasties žāvētos augļos un maz-kaloriju džemā.
Iespējamā iedarbība: astma, ādas kairinājums, anafilakse, kuņģa kairinājums, hiperaktivitāte
E230(Difenils, bifenils). Pielietojums: Var atrasties marmelādē, citrusaugļu mizā. Lieto dažu augļu dezinficēšanai (atliekas var būt mizā), pārtikā, kas ietīta papīrā, kurš impregnēts ar difenilu. Aizliegts Krievijā.
Iespējamā iedarbība:  var izraisīt tādas acu un deguna kairinājumu, vemšana, depresija, toksiska iedarbība uz nierēm, elpošanas orgāniem, asinsrites orgāniem ,nervu sistēmu un sirdi.
E231(Ortofenilfenols). Lieto pārtikas piedevu ražošanā. Aizliegts Krievijā.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Krampji, nelabums, iedarbojas uz CNS un aknām.
E232(Nātrija o-fenilfenols). Lieto cīņai ar nezālēm, kaitēkļiem un augu slimībām. Tiek apsmidzināta augļu miza. Var atrasties produktos, kas satur augļu mizu, marmelādē. Aizliegts Krievijā.
Iespējamā iedarbība: Kairina acis un ādu, vemšana, krampji.
E235(Natamicīns). Konservants-antibiotika, ko iegūst no mikroorganismiem. Atļauts lietošanai tikai siera mizas un vārītos, apstrādātos gaļas izstrādājumos (desās). Nedrīkst būt produktā dziļāk par 5 milimetriem (bet kā to var pārbaudīt?). Attiecīgi desu un sieru mizas ir jānoņem un pēc tam ir jānomazgā rokas. Ja ražotājs uzskata, ka siera vai desas mizu nav iespējams apēst, viņš var neuzrādīt šo komponenti. Tāpat tiek lietots kā ārējas iedarbības ārstniecības līdzeklis pret sēnīšu infekciju ārstēšanu (acu plakstiņu sēnīšu infekciju ārstēšanā).
Iespējamā iedarbība: Nelabums, vemšana, caureja, anoreksija (apetītes zudums), ādas kairinājums
E239(Heksametilēntetramīns). Var būt provolones sierā. Tiek pielietots arī: kosmētika, lubrikantu eļļa.
Iespējamā iedarbība: Aizdomas, ka ir kancerogēns. Dermatīts, kuņģa un zarnu trakta traucējumi, nieru bojājumi.
E249(Kālija nitrīts), E250(Nātrija nitrīts), E251(Kālija nitrāts), E252(Nātrija nitrāts). Visbiežāk izmantotie konservanti. Tiek izmantoti kā līdzeklis pret botulisma baktērijām šķiņķos, karbonādēs, bekonos un citos gaļas produktos, kā arī zivju izstrādājumos, pusfabrikātos, konservos, picās un desās. Cilvēka asinīs izraisa skābekļa piegādes traucējumus. Īpaši bīstami zīdaiņiem. Pie temperatūras virs 130°С reakcijā ar olbaltumvielām var radīt kancorigēnas vielas. Neskatoties uz to šīs vielas ir atļauts izmantot „bioproduktos”. Produktus ar šīm piedevām nedrīkst cept, grilēt vai sautēt krāsnī (jo tā rezultātā var izveidoties kancerogēnās vielas). Daži produkti ar šīm piedevām ir paredzēti lietošanai tikai pēc pagatavošanas pie augstām temperatūrām.
Iespējamā iedarbība: Astma, nieru iekaisums, reibonis, galvassāpes, vemšana, nelabuma sajūta, var ietekmēt vairogdziedzeri, uzvedības problēmas, nieru iekaisums, reibonis.
E280(Propionskābe). Var tikt lietots saldējumā, kausētos sieros, saldumos, ceptos izstrādājumos, maizes rūpniecībā.
Iespējamā iedarbība: migrēna, ādas kairinājums, galvassāpes.
E281(Nātrija propionāts). Tiek lietots kūku glazūrām, ceptos  un konditorejas izstrādājumos. Tiek pielietots arī: kosmētika, ādas sēnīšu infekciju apstrādei medicīnā.
Iespējamā iedarbība: ādas kairinājums, mācīšanās grūtības, astma, kuņģa kairinājums, galvassāpes
E284(Borskābe). Tiek  izmantota sēnīšu slimību noteikšanai citrusaugļos. Var būt kaviāros.
Tiek pielietots arī: pūderis bērniem, ziepes, krēms ādai ap acīm, mutes skalošanas līdzeklis, kosmētika.
Iespējamā iedarbība: toksiska (indējoša) iedarbība uz nierēm, asinsrites orgāniem, dzimumorgāniem, aknām un centrālo nervu sistēmu.
E285(Nātrija tetraborāts,; boraks). Var atrasties no ASV importētos gaļas produktos. Tiek pielietots arī: tonālais krēms, skūšanās krēms. Aizliegts lielākajā daļā valstu.
Iespējamā iedarbība: patstāvīga saskare var izraisīt nieru mazspēju, krampjus. Toksisks.
E320(Butilēts hidroksianizols). Naftas derivāts. Var tikt lietots košļājamā gumijā(piemēram Orbit), pārtikas taukos un eļļās, ātri pagatavojamās kartupeļu biezputrās, saldējumā, margarīnā un gaļas izstrādājumos. Pielieto arī kosmētikā.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Galvassāpes, nogurums, miegainība, astma, hormonu līdzsvara sagraušana. Var ietekmēt nieres, aknas, dzimumorgānus.
E321(Butilēts hidroksitoluols). Var tikt lietots pārtikas taukos un eļļās, zivju produktos, alus un iesala dzērienos, polietilēna plēve pārtikas produktu iesaiņošanai, košļājamā gumija, sausās brokastu pārslas. Tiek pielietots arī: eļļa un losjons bērniem, skūšanās krēms, acu kontūrzīmulis, lūpu krāsa, reaktīvo lidmašīnu degviela.
Iespējamā iedarbība: hroniska nātrene, dermatīts, nogurums, astma, agresīva uzvešanās, bronhu spazmas.
E385(Kalcija dinātrija etilēndiamīntetraacetāts). Atļauts lietošanai konservētiem produktiem stikla burkās, margarīnos ar zemu tauku līmeni un žāvētās garnelēs.  Var tikt lietots šķīstošās tējās, margarīnā, dažādās mērcēs, atspirdzinošos dzērienos un alū, gaišajā alū un sviestmaižu pastā. Lieto arī medicīnā saindēšanās gadījumos ar smagajiem metāliem. Dažās valstīs aizliegts.
Iespējamā iedarbība: vielmaiņas traucējumi, asinis urīnā, zarnu darbības traucējumi, nieru bojājumi, hromosomu bojājumi, muskuļu krampji.
E407(Karagināns). Var tikt lietots saldējumā, konditorejas izstrādājumos, cepumos, šokolādes produktos, smalkmaizītēs un deserta maisījumos. Tiek pielietots arī: zobu pasta, klepus zāles, kosmēttika.
Iespējamā iedarbība: var ietekmēt gremošanas orgānus, kuņģi, čūlains stomatīts.
E420(Sorbīts; sorbīta sīrups). Var būt sūkājamās konfektēs uz kociņa, šokolādē, košļājamā gumijā, konditorejas izstrādājumi, žāvēti augļi. Tiek pielietots arī: šampūns, mutes skalojamais līdzeklis, matu aerosols, kosmētika, zobu pasta, antifrīzs. Iekļauts NIH (National Institutes of Health) bīstamo vielu sarakstā.
Iespējamā iedarbība: Kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, vēdera uzpūšanās, katarakta, caureja, zarnu krampji.
E421(Mannīts). Var būt pārtikā ar modificētiem ogļhidrātiem un samazinātu kaloriju daudzumu, saldumi, džemi, želejas un košļājamā gumija. Tiek pielietots arī: matu kopšanas līdzekļi, krēms rokām.
Iespējamā iedarbība: vemšana, caureja, nātrene, nieru disfunkcija, anafilakse. Īpaši nav ieteicams diabētiķiem.
E425(Konjacs). Želejveida viela, ko iegūst no kāda Āzijas auga saknes. Pielieto Āzijas tautu nacionālajos ēdienos un „stikla” makaronos. Var būt sūkājamās konfektēs, džemā, majonēzē, zupā, gaļas mērcēs. Organisms šo vielu nespēj pārstrādāt.
Iespējamā iedarbība: Caureja, vēdergraizes, uzturvielu sagremošanas traucējums.
E433(Polioksietilēna sorbitāna monooleāts; polisorbāts 80), E435(Polioksietilēna sorbitāna monostearāts; polisorbāts 60). Var būt saldētā ogu krēmā, majonēzē, šerbertā, marinētos dārzeņos, saldējumā, kūku sausajos maisījumos, kūkās, glazūrās, dzērienu sausajos maisījumos un konditorejas izstrādājumos. Lieto arī vitamīnu un minerālvielu piedevās. Līdzīgs indīgai vielai – 1,4-dioksānam, ko pazīst, kā vēža izraisītāju dzīvniekiem.
E434(Polioksietilēna sorbitāna monopalmiāts; polisorbāts 40), E436(Polioksietilēna sorbitāna tristearāts; polisorbāts 65). Var būt putukrējumā, konditorejas izstrādājumos, zupās, dzērienos, saldētā olu krēmā, saldējumā, sausos kūku maisījumos, glazūrā un pildījumos. Piedevu lietošanas rezultātā produkts var saturēt kaitīgu ķīmisku vielu atliekas.
E469(Fermentatīvi hidrolizēta karboksimetilceluloze). Var būt treknos gaļas izstrādājumos, saldējumā un zupās.
Iespējamā iedarbība: Izraisa vēzi dzīvniekiem, caureja, zarnu trakta darbības traucējumi.
E512(Alvas hlorīds). Atļauts tikai baltas krāsas augļu konservēšanai. Var būt konservētās augļu sulās, konservētos sparģeļos un konservētos atspirdzinošos dzērienos. Papildus lieto krāsu ražošanā. Lielu koncentrāciju gadījumā dod metālisku piegaršu. Aizliegts Krievijā.
Iespējamā iedarbība: var kairināt gļotādu, ādu, izraisīt sliktu dūšu un vemšanu.
E553b(Talks). Var būt košļājamās gumijas bāzē, šokolādē, slīpētajos rīsos, konditorejas izstrādājumos un garšvielās. Tiek pielietots arī: pūderis pēc vannas, pūderis bērniem, barība dzīvniekiem, vitamīnu piedevas, acu dekoratīvā kosmētika.
Iespējamā iedarbība: kuņģa un olvadu vēzis, vemšana, audzēji, elpošanas problēmas.
E579(Dzelzs (ll) glukonāts). Pielietojums: piena maisījums zīdaiņiem, konservētas olīvas, diētiskie produkti. Var būt ģenētiski modificēts.
Iespējamā iedarbība: vemšana, var ietekmēt kuņģi un zarnu traktu.
E621(Mononātrija glutamāts), E622(Monokālija glutamāts), E623(Kalcija diglutamāts), E624(Monoamonija glutamāts). Var atrasties ātri pagatavojamās zupās, sausajās zupās, aromatizētās nūdelēs, iesala ekstraktā, rauga ekstraktā, sojas gaļā, sojas mērcē, želatīnā, aromatizētājos (vista, liellopu gaļa, dūmi, cūkgaļa) un sāls aizvietotāji.
Tiek pielietots arī: ziepes, kosmētika, šampūns, lielākā daļa dzīvo vīrusu vakcīnas. Var būt ģenētiski modificēts.
Iespējamā iedarbība: aizkaitināmība, bezmiegs, depresija, migrēna, astma, redzes pasliktināšanās, vēdergraizes, bronhu spazmas.
E634(Kalcija 5′ ribonukleotīts). Pielietojums: aromatizētas uzkodas, pīrāgi.
Iespējamā iedarbība: hiperaktivitāte, lūpu, kakla, mēles pampums, astma.
E635(Dinātrija 5′ ribonukleotīdi). Var būt aromatizētos kraukšķos, rūpnieciski pagatavotos pīrāgos un ātri pagatavojamās nūdelēs. Aizliegts izmantot zīdaiņu pārtikā.
Iespējamā iedarbība: garastāvokļa maiņas, astma, nieru problēmas, hiperaktivitāte.
E912(Montānskābes esteri). Līdzeklis citrusaugu un citu eksotisko augļu, piemēram, mango un avokado, virsmas apstrādei. Eksperimentos ar dzīvniekiem tika novērota negatīva iedarbība. Tāpēc augļi ir rūpīgi jāmazgā, bet to mizu nekādā gadījumā nedrīkst ēst.
E914(Oksidēti polietilēna sveķi). Iegūst no naftas produktiem. Izmanto augļu un dārzeņu virsmas apstrāde.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Izraisa nieru un aknu bojājums.
E950(Acesulfāms K). Košļenes, maz-kaloriju produkti.
Iespējamā iedarbība: Dzīvniekiem izraisījis vēzi.
E951(Aspartāms), E962(Aspartāma – acesulfāma sāls). Mākslīgi saldinātāji, diētiskie dzērieni, košļenes. Pielieto daudzos diētiskos produktos, arī Latvijā ražotajās «dabiskajās» sulās, jogurtā utt. Var būt pievienots jebkuram produktam bez cukura. Var būt izgatavots ar ģenētiski modificēta enzīma palīdzību. Piena produktus, ievārījumu, pārslas, augļu sulu, eļļu, saldinātājus, bezalkoholiskos dzērienus, vīnu, alu utt. bieži ražo ar ģenētiski modificētu enzīmu palīdzību. ASV Pārtikas un zāļu admistrācija jau 1995.gada augustā ziņoja par 92 ar aspartāma lietošanu pārtikā saistītām saslimšanām, tostarp nāvi. Pilotiem aizliegts lietot ēdienus un dzērienus, kas saldināti ar aspartāmu, jo tas izraisījis epilepsijai līdzīgu bezsamaņu un smaržas halucinācijas. Aspartāms, kas iebērts par 30C karstākos dzērienos, izdala toksisko metanolu (metilspirtu), kas ir arī daudzu metilspirta jeb krutkas dzērāju nāves cēlonis.
Iespējamā iedarbība: depresija, astma, aklums, agresivitāte, bezmiegs, atmiņas zudumi, lēkmes.
E952(Ciklāmskābe un tās nātrija un kalcija sāļi). Konservēti augļi, maz-kaloriju produkti.
Iespējamā iedarbība: migrēna (periodiskas hroniskas galvassāpes), ādas slimība, nātrene, sirds, asinsrite.
E954(Saharīns un tā nātrija, kālija un kalcija sāļi). Diētiskie dzērieni. Daudzās valstīs aizliegts. Kancerogēns.
E999(Kvilaija ekstrakts). Putu veidotājs, ko iegūst no kvilaijas (rets koks) mizas. Stabilizē ilgstošu putu veidošanos. Tomēr satur hepatoksīnus, kas ir kaitīgi asinsritei un aknām. Vācijā ilgu laiku bija aizliegts, bet tagad atļauts tikai bezalkoholisko dzērienu aromatizēšanai.
E1201(Polivinilpirolidons), E1202(Polivinilpolipirolidons). Var tikt izmantots alus, etiķa un vīna ražošanai. Tiek pielietots arī: matu aerosols un laka, šampūns, pret-iedeguma līdzeklis.
Iespējamā iedarbība: Kancerogēns. Audzēji, plaušu un nieru bojājumi, gāzes, alerģisks kontakta dermatīts lietojot pret-iedeguma līdzekli.
E1520(Propān-1,2-diols; propilēnglikols). Viskozs, bezkrāsains šķidrums ar vārgu, bet specifisku smaku un saldu garšu. Pielietojums: šokolāde, konditorejas izstrādājumi.
Iespējamā iedarbība: toksisks elpošanas orgāniem, nervu sistēmai, imūnsistēmai. Dermatīts (ādas iekaisums). Depresija.

Lūk, visvairāk izmantoto kaitīgo E vielu saraksts: E150c, E150d, E161g, E173, E174, Е175, Е180, E210-E219, E220-E228, E249-E252, E280-E283, E315, E320, E321, E330, E331, E450-452, E491-E495, E541, E574,E620-E625, E951, E952, Е953, Е954, E965-E967, E1201, E1202. No tām visplašāk lietotās ir šīs piedevas:
E249, E250, E251, E252.

Vairāk par konkrētām „E” vielām var uzzināt te: http://www.evielas.lv

Kas vēl būtu jāpasaka?

Vēl jāpiebilst, ka likumdošana pret ražotājiem ir iecietīga un atļauj sekojošo.
– Produkta sastāvā drīkst nenorādīt piedevas, ja tās nerada “tehnoloģisku” ietekmi uz galaproduktu. Piemēram, ja jēls kartupelis pēc nomizošanas no ārpuses tiek apstrādāts ar pretbojāšanās līdzekli, tad kartupeļu biezeņa ražotājam nav obligāti jānorāda šis līdzeklis.
– Sēra dioksīds un viņu saturošas vielas tiek uzrādītas uz iepakojuma tikai, ja to daudzums pārsniedz 10mg.
– Vairākiem produktiem drīkst vispār nenorādīt to sastāvu. Šie produkti ir: alkoholiskie produkti ar stiprumu virs 1,2% (izņemot alu), atsevišķi iepakotas cukura figūriņas, mazizmēra pārtikas produkti ar kopējo platību mazāku kā 10cm2, kondensētais piens vai arī sausā piena izstrādājumi, kakao, šokolādes un konfektes.

Tas viss attiecas uz produktiem, kuri pārdodas iepakojumos. Produktiem, kuri tiek pārdoti neiepakotā veidā, uz atsevišķas lapiņas vai plakāta ir jānorāda krāsvielas, konservantus, antioksidantus, garšas piedevas, saldinātāji, vasks, fosfāti, un sērs. Kurš gan ir redzējis šādas lapiņas veikalos, tirgū un ēstuvēs?!

Un vēl. Arvien vairāk pārtikas piedevu sāk izgatavot mākslīgā ceļā, tai skaitā izmantojot gan gēnu inženierijas, gan nanotehnoloģijas, kuru abu izmantošanas sekas pārtikas industrijā ir neprognozējamas.

Daudzi var iebilst, ka šeit aprakstītais ir pārāk pārspīlēts, jo ir cilvēki, kas, lietojot mūsdienu pārtiku, dzīvo ilgi un ka vidējais dzīves ilgums nav nemaz tik zems. Uz šādu iebildumu ir jāaizrāda, ka cilvēki, kam pašreiz ir 50-80 gadu, bērnībā, kad tiek likts pamats cilvēka veselībai (veidojas veselības bāze, kas pavada cilvēku visu mūžu), lietoja dabīgus, nevis “mūsdienīgus” produktus.

Pie tam mūsdienu pārtikas un dzērienu graujošās sekas ir pietiekami uzskatāmi redzamas. Tā, piemēram, nesen Lietuvā tika publicēts pētījums, saskaņā ar kuru lielākā daļa Lietuvas pirmsskolas vecuma bērni ir slimi ar kādu slimību, respektīvi, lielākā daļa pirmsskolas vecuma bērnu Lietuvā ir slimi. Līdzīga situācija, ja ne vēl sliktāka, visdrīzāk ir arī Latvijā. Un ja tā, tad par kādu šo bērnu dzīves ilgumu un dzīves kvalitāti var runāt?!

Ko iespējams darīt lietas labā?

Pirmkārt katrs sev var palīdzēt vienkārši vienmēr izlasot uz iepakojuma norādīto produkta sastāvu un nelietojot tos produktus, kuri satur vai par kuriem ir aizdomas, ka tie satur kaitīgas vielas. Latvijā gan situācija ir īpaša, jo dēļ cilvēku augstā pērkamības līmeņa, ļoti izplatītas ir dažāda veida legālas krāpniecības, attiecīgi uz daudziem Latvijā vai speciāli Latvijai ražotiem produktiem var vienkārši nebūt norādīts to patiesais sastāvs.

Var lietot t.s.”biopārtiku”, ko par tādu var nosaukt tikai nosacīti, tai pat laikā tā nesatur garšas piedevas, mākslīgos aromatizatorus un konservantus (izņemot E220-228 vīnos un E249-253 gaļas izstrādājumos). Kopumā “bioproduktos” tiek izmantota tikai sestā daļa no visām 320 pārtikas piedevām, kas tomēr ir būtiski. Tai pat laikā daudzi produkti, kuriem nav marķējums “bio” un kuri nesatur nekādas piedevas. Protams “bioprodukti” ir dārgāki un arī starp tiem var būt tādi produkti, kuri maz atšķiras no “parastiem produktiem”, bet kuriem apzīmējumam “bio” ir tikai mārketinga nozīme.

Tas, ko var un ko vajadzētu izdarīt katram, pārstāt lietot tos produktus par kuriem pilnīgi noteikti ir zināms, ka tie ir kaitīgi, un tie būtu – Coca(Pepsi)-Cola un citi līdzīga veida saldināti, dzirkstoši dzērieni, ātrās ēdināšanas iestādījumu (McDonalds, Hesburger utt.) produkcija, čipsi, košļenes, enerģijas dzērieni, konfektes un citi saldumi, krāsaini saldējumi, alus, veikalos nopērkamās desas utt.

Par katru cenu vajadzētu izvairīties no lielveikalos radītas produkcijas pirkšanas, jo lielveikalu tehnoloģiskais process ir tā atstrādāts, ka neatkarīgi no tā cik ilgi kāds produkts tur atrodas galu beigās tiek pārstrādāts un pārdots pilnīgi viss. Tas ir, produktiem bojājoties, tie tiek pārstrādāti un izmantoti kur citur un tā vairākas reizes līdz pilnīgi visi atlikumi tiek pārdoti. Citiem vārdiem sakot, lielveikali bojātos produktus ārā nemet, bet to pārstrādā un pilnībā izlieto.

No alkahola un cigaretēm vajadzētu atteikties vispār, jo tie paši par sevi ievērojami bojā veselību, bet komplektā ar indējošu pārtiku, kaitējums veselībai ir daudzkārt lielāks. Ja vēl pie visa pieskaita mazkustīgu un stresa pārbagātu dzīvesveidu, tad kaitējums vēl vairākkārtīgi pastiprinās.

Uzturā vajadzētu lietot vairāk augļus, dārzeņus un tādus izstrādājumus, kas izskatās vai šķiet dabīgi. Viens no mazkaitīgas pārtikas ieguves risinājumiem, ir to iegādāties pa tiešo no zemniekiem. Tas prasa laiku, ir neērti, dārgāk un arī nav pilnīgas garantijas, ka attiecīgais zemnieks nav izmantojis kādas kaitīgas vielas vai metodes, tomēr kopumā tas ir labāk kā pārtikt tikai no veikalos un ēstuvēs iegādājamās produkcijas.

Visbeidzot pats drošākais puslīdz veselīgas pārtikas ieguves veids ir audzēt pārtiku pašiem (tiem kam ir sava zeme) un vasarā pašiem iet mežā pēc sēnēm un ogām. Un pat ja nav iespējams sevi pilnībā nodrošināt ar šāda veida pārtiku, tad tāpat ir jācenšas to iegūt un maksimāli palielināt šāda tipa lietojamās pārtikas īpatsvaru.

Nobeigumam

No senās Romas vēstures ir zināms, ka šī impērija, pateicoties labi organizētai un apbruņotai armijai, vairākus gadsimtus valdīja teju pār visu pasauli. Bet sabruka tā dēļ pusmežonīgu, vāji bruņotu barbaru regulāriem iebrukumiem. Paradoksāli, vai ne?

Lūk, viens maz kam zināms fakts, ko atklāja angļu arheologs, kurš visu dzīvi veltīja senās Romas arheoloģiskajiem pētījumiem. Šis arheologs konstatēja, ka romieši noteiktā savas attīstības stadijā , iemācījušies izkausēt svinu, sāka no tā izgatavot dažādus mājsaimniecības priekšmetus, tai skaitā traukus un galda piederumus. Plaši svina trauki tika izmantoti vīna uzglabāšanā, jo tas vīnam deva saldenu piegaršu un veicināja konservāciju. Tika arī realizēti pilsētas ūdensapgādes projekti, kurās ūdens tika piegādāts pa svina trubām. Šodien, zinot par svina uzkrāšanās organismā kaitīgo ietekmi uz nākamajām paaudzēm, grūti nepiekrist angļu zinātnieka izteiktai hipotēzei, ka tieši “tehnoloģiskais progress” varēja būt galvenais iemesls Romas iedzīvotāju kvalitātes kritumam un attiecīgi arī pašas Romas impērijas bojāejai. Un vai gan nav iespējams, ka līdzīgi arī mūsu pēcnācēji vēlāk brīnīsies kā gan varēja nepievērst pietiekamu uzmanību tehnoloģiskā progresa ēnu pusēm.

Vecāka gadagājuma cilvēka vēl atceras, ka kādreiz no saskābuša piena iznāca rūgušpiens, bet pārgriezti āboli kļuva vietām brūngani. Izskatās, ka plaši zināmajam teicienam, ka “cilvēks sev roka kapu ar nazi un dakšiņu” ir jāpievieno “paātrinātā tempā”. Ir jāsaprot, ka papildus citiem draudiem (alkaholisma, narkotiku, kara, tehnoloģisko katastrofu utt.) eksistē arī pārtikas drošības draudi un nevis vietējo ražotāju apdraudējuma ziņā, bet gan pārtikas kvalitātes un līdz ar to cilvēku veselības apdraudējuma ziņā. Ir pienācis pēdējais laiks, kad kādam jāpasaka STOP un šis ārprāts ir jāapstādina. Tas ir grūts, bet tomēr izpildāms uzdevums.

Avoti:
http://nstarikov.ru/blog/19787
http://www.heko.ch/toxin/index.html .
http://www.medicine.lv/raksti
http://www.metalinfo.ru/ru/magazine/2007/7-8/408
http://www.dabatev.lv/e-numuru-saraksts.html

Par “E” vielām, jeb t.s.”pārtikas piedevām”

Šis ieraksts tika publicēts K07: Par veselīgu dzīvesveidu, T: Raksti. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.